Blog Magazin

Blog.rs slavi peti rođendan

blog | 08 Novembar, 2011 01:57

Tačno pre 5 godina na Mitrovdan, prva verzija srpskog blog servisa blog.co.yu počela je sa radom.

Fenomen zvani blog, koncept hronološkog uređivanja sadržaja na webu, do tada slabo poznat na ovim prostorima postao je temelj jednog sasvim novog interneta – weba 2.0. Ideja  dinamičkog sadržaja, kojeg pišu i uređuju sami posetioci, koji uz pomoć bloga prestaju da budu samo nemi posmatrači sveta koji ih okružuje, počeo je da inspiriše milione. Moć blog medija uskoro nevoljno priznaju i tradicionalni mediji koji se priključuju ovom fenomenu uvidevši snagu i potencijal novonastalog medija. Međutim, prava snaga bloga ostaje mogućnost da pojedinci, kreiranjem sadržaja i direktnim učestvovanju u diskusijama konačno zaobiđu posrednike i time istinski podignu internet na dotad neviđeni stepen. To je omogućilo da, dugo samo formalni koncept slobodnog izražavanja, često filtriran kroz klasične medijie, konačno postane stvarnost.

Vi postajete medij. Vi postajete bitni. Vaš glas se sada čuje.

Pet godina – 13.000 blogova, 142.000 članaka i 667.000 komentara kasnije, blog.rs je ponosan na svoju ulogu u kreiranju šarene i raznolike zajednice koja ne prestaje da inspiriše ove prostore svojom energijom i kreativnošću. Hvala Vam dragi blogeri, blog.rs ste Vi.

blog.rs

08.11.2011

Mitrovdan, po blogerski, četvrti put

blog | 08 Novembar, 2010 12:20

Iza ovog kriptičnog naslova krije se u stvari jos jedan „divan dan“ - naš rođendan. Tačno pre četiri godine, u ranim jutarnjim časovima, svetlo dana ugledala je prva verzija tada „blog.co.yu“ servisa i bili su to tek prvi nestabilni koraci prve beta verzije.

Sada četiri godine kasnije, možemo reći da već hodamo poprilično stabilno. Iako pravo trčanje tek predstoji u narednom periodu, već pomalo trčkaramo zahvaljujući potpuno novom serveru, no prave stvari tek dolaze, i donece mnoge novotarije, vezane pre svega za lakše korišćenje servisa, kao i integraciju sa postojećim društvenim mrežama.

Sada je pravo vreme i da se pogledaju brojke. Na servisu se trenutno nalazi preko 10.000 blogova, koji ukupno imaju oko 15.000 unikatnih poseta na dnevnom nivou i oko 500.000 unikatnih poseta na mesečnom nivou (po google analytics statistici). Takođe mesečno se na svim blogovima pregleda oko milion i po stranica. Sajt se trenutno nalazi na 66. mestu u Srbiji po alexa-rs.com rejtingu.

Osećamo da je blogerska priča konačno dobila krila i u Srbiji, pa se nadamo da ce ove cifre brzo porasti, a vi, postojeći blogeri, dobiti nove drugare i drugarice sa kojima ćete kao i do sada uspešno razmenjivati mišljenja i informacije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo vama, blogerima, bez kojih mi ne bismo ni postojali, a posebno se zahvaljuemo onima koji su tu od samog starta, koji su sa nama pravili te prve nesigurne ali slatke korake...

 

Vaš blog.rs

Obaveštenje o kraćem prekidu rada blog.rs servisa

blog | 30 Oktobar, 2010 18:13

Poštovani korisnici blog.rs servisa, obaveštavamo vas da će noćas (31.10.2010) početi radovi na prelasku na novi server, pa od 1:30AM do 3AM blog.rs neće biti dostupan. Trudićemo smo se da prekid bude što kraći, a napominjemo da posle prelaska na novi server, morate sačekati i DNS propagaciju, koja može trajati i do 12 sati, no u praksi je uvek kraće, pa vas molimo za razumevanje, no nadamo se da će promena u brzini biti jako uočljiva na vaše i naše zadvoljstvo.

Želimo vam prijatano i ugodno blogovanje na novom serveru, a uskoro očekujte još novosti..

 

Vaš blog.rs

 

Projekat „VIP - Volonterizam ipak praksa“

blog | 12 Novembar, 2009 23:18

Grupa 484, u okviru projekta „VIP - Volonterizam ipak praksa“, organizuje konkurs za volontere koji je otvoren za studente fakulteta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu kao i za učenike srednjih škola u navedenim gradovima.

Volonteri će kroz ovaj projekat dobiti priliku da osmisle i realizuju sopstvene male projekte namenjene najugroženijim grupama stanovništva (izbegla i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji, Romi, deca bez roditeljskog staranja i ostale ugrožene grupe).

Projekti i aktivnosti koje će volonteri realizovati, u dogovoru sa institucijom/fakultetom, mogu se bodovati i kao seminarski rad, praksa, predispitne obaveze itd.

Pored toga, volonteri će proći adekvatnu edukaciju za rad sa ugroženim grupama (za koju će dobiti i potvrdu), dobiće iskustvo u radu na terenu kao i priliku da se njihov projekat predstavi široj javnosti, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Svi troškovi transporta, realizacije aktivnosti, radnog materijala i seminara biće pokriveni.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem 2 formulara na sledećoj internet adresi: www.grupa484.org.rs (projekat VIP) i njihovim slanjem na office@grupa484.org.rs uz naznaku „ZA PROJEKAT VIP“.

Rok za prijavljivanje za učenike i studente iz Beograda je utorak 10. novembar, odnosno ponedeljak 16. novembar za učenike i studente iz Niša i Kragujevca.

Grupa 484 realizuje ovaj projekt u okviru sprovođenja Nacionalne strategije i akcionog plana za mlade u saradnji sa Volonterskim centrom Niš, Volonterskim centrom Kragujevac i brojnim fakultetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Više informacija možete dobiti na internet adresi Grupe 484 (www.grupa484.org.rs) kao i na sledeće brojeve telefona: 011/2631-246, 018/244-995 i 034/373-260.

Blog.rs slavi treći rođendan

blog | 08 Novembar, 2009 19:43

Poštovani blogeri, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da blog.rs na današnji dan puni tačno tri godine. U ljudskim godinama, ovo bi značilo da smo već odavno prohodali, i da smo štaviše već iskusni u tome. Nadam se da smo se do sada već dobro zatrčali, naravno sve u interesu vašeg što lakšeg, bržeg i kvalitetnijeg blog doživljaja. Nadam se da ćemo do naredne godišnjice ispuniti obećanje o velikim pozitivnim promenama koje smo obećali, i time još više utemeljiti svoje mesto na srpskom nebu. Iako su jedine vidljive promene ove godine bile očigledne, to jest prelazak na .rs domen, budite sigurni da smo vredno radili. No ipak, u prvom planu ste vi. Sa preko 7.000 blogova, 600.000 mesečnih poseta i preko 3.000.000 pregledanih stranica na mesečnom nivou, postali ste pravo malo društvo, drustvo u kome se ideje razmenjuju potpuno slobodno bez cenzure i ustezanja, i društvo koje, čini nam se, ne pati od istih bolesti kao ono pravo veliko i ozbiljno ;) Nadamo se da ćete svojim doprinosom i uticajem napraviti razliku i u pravom društvu i upotrebiti jedinstvenu moć koju vam blog pruža.

Želimo vam i dalje uspešno blogovanje,
Vaša administracija.

1 2 3 4 5 6  Sledeći»
 
Powered by blog.rs